perjantai 10. huhtikuuta 2015

Parempaa jaksamista ravinnon avulla

Ravinto vaikuttaa

Vireystilaan ja jaksamiseen
Liikuntavammojen riskiin
Kunnon kehittymiseen
Liikuntasuorituksista palautumiseen
Hyvään oloon
Painon hallintaan



Energiansaannin ja kulutuksen tasapaino

On tärkeää saada ravintoa yhtä paljon kuin kuluttaa 
Jos kuluttaa enemmän energiaa mitä saa, elimistö ei jaksa toimia kunnolla
Liika energian saanti lihottaa ja ylipaino väsyttää



Aterioiden rytmitys

On tärkeää pitää ruokailuiden välit tasaisina
Liian monen tunnin syömättömyys johtaa energiatason laskemiseen, jonka seurauksena olo on väsynyt ja äreä
Napostelu ja välipala on eriasia
Liian pitkä ruokailuväli johtaa helposti ahmimiseen



Lautasmallin hyödyntäminen
  
Ei ole samantekevää, mistä päivän energiamäärä kertyy
Ruuasta tulisi saada paljon hiilihydraatteja sekä kohtuullisesti proteiineja ja hyvälaatuista rasvaa
Oikea lautasmalli sisältää puolet kasviksia/salaattia, ¼ perunaa/riisiä/pastaa ja ¼ kalaa/kanaa/lihaa/munaruokaa



Ravintoaineiden sopiva saanti

Jokainen ihminen tarvitsee yksilöllisen määrän energiaa
Energiantarpeeseen vaikuttavat ikä, sukupuoli sekä liikunnan määrä



Mistä tietää, että syö riittävästi?

Energiansaanti on yleensä sopivaa silloin kun

    paino pysyy suunnilleen samana
    jaksaa harjoitella tehokkaasti
    palautuu hyvin
    vireystila on hyvä
    naisurheilijan kuukautiset toimivat


 Juomisen säännöllisyys

Paras janojuoma on vesi
Vettä tulisi juoda 1-2 litraa päivässä
Jos juo liian vähän seurauksena saattaa olla lisääntynyttä ruokahalua, päänsärkyä, väsymystä ja turvotusta
Juomisen tarve vaihtelee (helle, saunominen, liikunta ja suolaisen ruuan nauttiminen)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti