Ravinto
vaikuttaa
•Vireystilaan ja jaksamiseen
•Liikuntavammojen riskiin
•Kunnon kehittymiseen
•Liikuntasuorituksista palautumiseen
•Hyvään oloon
•Painon hallintaan
Energiansaannin
ja kulutuksen tasapaino
•On tärkeää saada ravintoa yhtä
paljon kuin kuluttaa
•Jos kuluttaa enemmän energiaa mitä
saa, elimistö ei jaksa toimia kunnolla
•Liika energian saanti lihottaa ja
ylipaino väsyttää
Aterioiden
rytmitys
•On tärkeää pitää ruokailuiden välit
tasaisina
•Liian monen tunnin syömättömyys
johtaa energiatason laskemiseen, jonka seurauksena olo on väsynyt ja äreä
•Napostelu ja välipala on eriasia
•Liian pitkä ruokailuväli johtaa
helposti ahmimiseen
Lautasmallin
hyödyntäminen
•Ei ole samantekevää, mistä päivän
energiamäärä kertyy
•Ruuasta tulisi saada paljon
hiilihydraatteja sekä kohtuullisesti proteiineja ja hyvälaatuista rasvaa
•Oikea lautasmalli sisältää puolet
kasviksia/salaattia, ¼ perunaa/riisiä/pastaa ja ¼ kalaa/kanaa/lihaa/munaruokaa
Ravintoaineiden
sopiva saanti
•Jokainen ihminen tarvitsee
yksilöllisen määrän energiaa
•Energiantarpeeseen vaikuttavat ikä,
sukupuoli sekä liikunnan määrä
Mistä
tietää, että syö riittävästi?
Energiansaanti
on yleensä sopivaa silloin kun
•
paino pysyy suunnilleen samana
•
jaksaa harjoitella tehokkaasti
•
palautuu hyvin
•
vireystila on hyvä
•
naisurheilijan kuukautiset toimivat
Juomisen
säännöllisyys
•Paras janojuoma on vesi
•Vettä tulisi juoda 1-2 litraa
päivässä
•Jos juo liian vähän seurauksena
saattaa olla lisääntynyttä ruokahalua, päänsärkyä, väsymystä ja turvotusta
•Juomisen tarve vaihtelee (helle,
saunominen, liikunta ja suolaisen ruuan nauttiminen)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti